TA MED ELOFLEX PÅ FLYGET

Eloflex elrullstolar uppfyller IATA:s alla krav för få tas med på flyget.
Här finner du information, tips och dokument inför din flygresa.

OM DU SKALL UT OCH FLYGA:

Skall du ut och flyga med din Eloflex? Då rekommenderar vi att du läser igenom informationen nedan. Här beskriver vi proceduren, regelverket och våra egna erfarenheter i syfte att göra det lite enklare för dig att komma iväg.

OBS! Kolla alltid med flygbolaget om du får ta med din Eloflex INNAN du bokar dina flygbiljetter. Begär också att få en skriftlig bekräftelse via mail. Om flygbolaget valt att inte följa de internationella riktlinjer från IATA och därför neka dig att ta med ditt hjälpmedel på resan rekommenderar vi att du bokar din resa med ett annat flygbolag.

1. Generellt
Internationella bestämmelser slår fast att batteridrivna rullstolar eller andra liknande hjälpmedel som används av passagerare vars rörlighet är begränsad på grund av funktionsnedsättning, hälsa eller ålder eller tillfällig funktionsnedsättning får transporteras på flyg som incheckat bagage. De allra flesta flygbolagen använder sig av, och rättar sig efter de internationella reglerna från IATA som du kan läsa mer om nedan. Det kan dock vara på sin plats att nämna att det står varje flygbolag fritt att tolka regelverket som de själva vill, eller att ha egna regler. Till syvende och sist är det piloten som bestämmer. Det är alltså viktigt att man kontrollerar med det specifika flygbolaget om vad som gäller innan man bokar sin flygbiljett.

2. Så här går det till
När du bokar din resa är det viktigt att du anger att du vill ta med en elektrisk rullstol på flyget. Du kommer då att få ett antal följdfrågor från flygbolaget som du måste svara på. Det gäller saker som elrullstolens vikt och storlek, vilken typ av batterier den har och vikt och effekt på dessa. Svar på dessa frågor finner du i dokumenten nedan. Väl framme på flygplatsen går du till den vanliga incheckningsdisken. De kontaktar i sin tur flygplatsens assistansservice som kommer med en manuell rullstol som du får använda på flygplatsen. Efter incheckning tar du med din Eloflex till specialbagage-inlämningen där de tar emot elrullstolen för vidare transport till planet. Om du inte har någon skyddsväska rekommenderar vi att du hyr en på flygplatsen. 

3. Det här säger reglerna
De allra flesta flygbolagen använder sig att de internationella reglerna från IATA (Dangerous Gods Regulations) när det gäller restriktioner för transport av elrullstolar på flygplan. Dessa regler säger i sin senaste upplaga följande:

 • För att en elrullstol över huvud taget skall få tas med på ett flygplan måste dess batterier vara flyggodkända. Det innebär att de måste ha gått igenom en internationell test som kallas UN38.3. Alla batterier i Eloflex elrullstolar är flyggodkända enligt denna standard (Eloflex är utrustade med batterier av typen Litium - läckagetäta torra batterier utan vätska). En kopia på testresultatet kan skrivas ut genom att du klickar på någon av länkarna nedan.

 • Det finns en begränsning i hur stor effekt batterierna får ha för att få ta med dem på ett flygplan. Enligt IATA:s regler (2.3.2.4) får man ta med ett batteri på max 300 Wh samt ett reservbatteri på max 300 Wh. Batterierna i Eloflex elrullstolar är 240 Wh per styck.

 • IATA:s regelverk säger att du måste ta loss båda batterierna från din Eloflex innan du checkar in den. Batterierna skall tas med in i kabinen som handbagage. När du tagit loss batterierna säger reglerna att batteriernas kontakter måste vara skyddade mot kortslutning. Du gör detta enklast genom att täcka kontakterna på respektive batteri med en tejp (typ silvertejp). Batterierna måste också förvaras i plastpåsar. Vi rekommenderar så kallade ziplock-påsar.

Tänk på att varje flygbolag har rätt att tolka reglerna på sitt sätt, och att till och med ha egna regler. Vill du läsa IATA:s regelverk ordagrant (engelska) finner du paragraf 2.3.2.4 (Wheelchairs/Mobility Aids with Lithium Batteries) i dokumentet nedan.

4. Det här är vår erfarenhet
Tusentals Eloflexanvändare har frekvent flugit till destinationer över hela världen de senaste åren och många hör av sig till oss och berättar om deras erfarenheter. De alla flesta vittnar om samma sak, nämligen att det inte varit några som helst problem att ta med sin Eloflex på flygningen. Det allra vanligaste är att man checkar in elrullstolen precis som den är, utan att behöva göra något överhuvudtaget.

Notera dock att flygbolagen i allt större utsträckning har önskemål om att man skall ta loss batterierna från stolen och ta med dem som handbagage. Batteriernas kontakter skall täckas med tejp och batterierna skall förvaras i separata plastpåsar och tas med in i kabinen som handbagage. Det kan därför vara smart att du provar att ta bort batterierna hemma, innan du skall ut och flyga, så att du vet hur man gör. Väl framme vid incheckningsdisken kan detta annars lätt upplevas som en smula stressigt.

Någon enstaka användare har valt att lämna ett batteri hemma och endast ta med ett batteri på resan. Detta går också bra, din Eloflex fungerar lika bra med bara ett batteri. Tänk dock på att körsträckan minskar till hälften så att du laddar lite oftare än du brukar. En del användare har vittnat om att kundtjänst- eller bokningspersonal på flygbolagen, och även incheckningspersonal i bland själva kan vara osäkra på vilka regler som gäller. Det kan därför vara bra att själv vara påläst så att man kan stå på sig. Det kan också vara smart att skriva ut och ta med dokumentation gällande regelverket på sin resa (se nedan).

5. Skriv ut dokument
När du står där på flygplatsen kan det kännas skönt att ha informationen med sig på papper om du skulle få någon kompletterande fråga i samband med incheckningen. Vi rekommenderar därför att du skriver ut följande dokument:

Fakta om elrullstolen och batterier - Modell C 

Fakta om elrullstolen och batterier - Modell X 

Fakta om elrullstolen och batterier - Övriga modeller 

Test och godkännande av batterier UN38.3 - Modell C 

Test och godkännande av batterier UN38.3 - Modell X 

Test och godkännande av batterier UN38.3 - Övriga modeller 

Så här tar du bort batterierna 

IATA:s internationella regelverk

Slideshow Items

 • Optimera din laddning

  Hur laddar du din Eloflex på bästa sätt? Här får du information som ökar livslängden på dina batterier samtidigt som du förbättrar räckvidden.

 • Lasta in Eloflex i bilen

  En av de vanligaste frågorna vi får från våra användare är om vi har några tips på hur man enklast lastar in en Eloflex i bilen. Här nedan har vi sammanställt de vanligaste tillvägagångssätten.

 • Underhåll din Eloflex

  Du behöver inte lämna in din Eloflex på service men ett bra sätt att öka livslängden på din elrullstol är att du underhåller den enligt våra tips och instruktioner.