Vanliga frågor och svar om Eloflex
Många som redan äger, eller som är intresserade av en elrullstol från Eloflex hör av sig till oss
med frågor. Här har vi samlat några av de vanligaste. Klicka på frågan så får du svaret.
Frågor och svar:
Uppstartsguide - så här kommer du igång!
Klicka här för att läsa vår uppstartsguide om hur du enkelt kommer igång med din Eloflex.
Hur lastar jag enklast in en Eloflex i bilen?
Det finns många olika sätt att lasta in en Eloflex i en bil. Vi har sammanställt de fyra vanligaste tillvägagångssätten på en egen sida. KLICKA HÄR för att komma till sidan.
Får man ta med en Eloflex på flyget?
Ja, Eloflex elrullstolar uppfyller Transportstyrelsens alla krav för få tas med på flyget. Läs mer i texten till höger (längre ner på mobiler).
Hur lång garanti är det på Eloflex?
Det är två års garanti på alla elrullstolar från Eloflex. Tänk på att garantin endast gäller ursprungsköparen.
Frågor om batterierna i Eloflex
Vilken typ av batterier sitter i Eloflex?
Det sitter två stycken läckagefria Litium-Jon batterier i Eloflex. Dessa är 240Wh (24 volt / 10ah)
Hur ofta kan man ladda Eloflex?
Du kan ladda så ofta du vill. Batteriet kan inte bli överladdat och laddaren går över i strömsparläge när batteriet är fulladdat.
Hur ofta skall man ladda?
Ladda så snart batteriets laddnivå har sjunkit till en tredjedel (tre lampor lyser). Vill du ladda oftare går det bra, batteriet tar inte skada av det.
Hur lång tid tar det att ladda batteriet?
Det tar ungefär 3 timmar att ladda ett tomt batteri.
Kan jag ladda batterierna när det är kallt?
Ja, du kan ladda batteriet ner till minus 10 grader. Om du laddar vid kallare gradantal än 10 minus går det fortfarande att ladda men batterierna blir inte full-laddade.
Påverkas räckvidden om det är kallt ute?
Ja, använder du din Eloflex i minusgrader kan räckvidden påverkas. Vid minus 10 grader kan körsträckan minskas med upp till 50%.
Hur tar man loss batterierna?
Klicka här för bilder och information om hur man tar loss batterierna på Eloflex. För att sätta tillbaka batterierna, följ instruktionen i omvänd ordning. Obs, notera hur kablarna sitter innan ni lossnar batterierna (ta gärna ett kort med mobilen), så att ni kan sätta tillbaka kablarna på samma sätt när batterierna monteras tillbaka igen.
Frågor om laddning
Börja med att stänga av din Eloflex (alla lampor vid joysticken skall vara släckta). Använd bara Eloflex originalladdare.
Koppla in laddaren i uttaget på joystickens framsida. Var noga med att kontakternas position stämmer överens med varandra. Sätt därefter in laddarens elkabel i ett vägguttag.
Laddning indikeras med en lampa på laddaren. Röd lampa betyder att laddning pågår. Efter cirka tre timmar är batterierna laddade till 90 procent. Stolen kan nu användas igen.
Efter cirka 5-8 timmar blir lampan på laddaren grön och batterierna är fullt laddade. Under laddningen blir själva laddaren varm, och detta är helt normalt.
För maximal livslängd på batterierna bör laddning ske i cirka fem timmar när stapeln på batteriindikatorn vid joysticken gått ner till en tredjedel (när tre av lamporna lyser grönt). Batterierna tar inte skada av att underhållsladdas men för maximal livslängd rekommenderar vi att du kopplar ur laddaren när batterierna är fulladdade.
Du kan ladda batteriet ner till minus 10 grader. Om du laddar vid kallare gradantal än 10 minus går det fortfarande att ladda men batterierna blir inte full-laddade.
Hur långt kan jag köra?
En fulladdat Eloflex kan köras minst 30 km eller ungefär 5 timmar effektiv körning.
Vid mycket kalla temperaturer (minusgrader) kan körsträckan påverkas och bli kortare än normalt.
Är det svårt att fälla ihop en Eloflex?
Nej, det är mycket enkelt. Du fäller ihop en Eloflex med ett enkelt handgrepp på 5 sekunder.
Är Eloflex testad och godkänd?
Kvalitet och hållbarhet är viktiga egenskaper för oss på Eloflex. Därför har vi låtit oberoende testinstitut testa och utvärdera våra hopfällbara elrullstolar. Klicka här för att ta del av våra olika tester och resultat.
Fotplattan stannar inte i uppfällt läge. Hur gör jag?
Om du har problem med att fotplattan på din Eloflex inte stannar i uppfällt läge kan du enkelt justera trögheten på egen hand. Följ instruktionerna genom att klicka här.
Jag har svårt att öppna och stänga låshaken. Hur gör jag?
Om du tycker det är för trögt att stänga och öppna låshaken på din Eloflex i samband med att du viker ihop den kan du enkelt justera detta på egen hand. Följ instruktionerna genom att klicka här.
Kan man justera ryggstödet på Eloflex?
Ja, det går att justera på L, F och X.
Kan man tvätta dynan?
Ja, fodralet till dynan är avtagbart och kan tvättas.
Kan man tvätta Eloflex med högtryck?
Nej, man skall inte spola vatten på en elrullstol. Torka bara av den med en fuktig trasa om den blivit smutsig.
Hur försäkrar man sin Eloflex?
Det är viktigt att du försäkrar din Eloflex. Kontakta ditt försäkringsbolag för att undersöka möjligheterna att komplettera din hemförsäkring eller teckna en separat försäkring för din elrullstol. Olika försäkringsbolag har olika erbjudanden till sina kunder och vi rekommenderar alltid våra användare att vända sig till sitt försäkringsbolag för att höra vad det finns för möjligheter. Fakturan från oss kan man använda som värdebevis, kvitto. Stolen är märkt med serienummer. Det står på en klisterlapp på stolen och börjar på EL16…
Kan man ladda ner bruksanvisningen till Eloflex?
Ja, klicka nedan för att komma till nedladdningssidan för bruksanvisningar.
Hur sätter jag på skyddsväskan?
Klicka här för att läsa vår instruktion om hur du sätter på skyddsväskan på din Eloflex.
Hur monterar jag nackstödet?
Klicka här för att läsa vår instruktion om hur du monterar nackstödet på din Eloflex. Om du har ett nackstöd från 2017 eller äldre klickar du här.
Kan man ladda ner Köp- och Garantivillkoren?
Klicka här för att ladda ner Köp- och Garantivillkoren.
Var kan jag titta på, och provköra Eloflex elrullstolar?
Du finner våra elrullstolar i välsorterade hjälpmedelsbutiker. Klicka här för att finna våra återförsäljare.
Kan jag få en Eloflex förskriven via hjälpmedelscentralen?
Det beror på vart du bor eftersom det skiljer sig mellan olika regioner och landsting. I Region Stockholm och i Västra Götaland är Eloflex upphandlad och ingår i det ordinarie sortimentet hos Hjälpmedelscentralerna. Dit kan alla som bor i regionen vända sig tillsammans med sin föreskrivare (arbetsterapeut/sjukgymnast). I övriga landet föreslår vi att du kontaktar din arbetsterapeut eller sjukgymnast för att diskutera möjligheterna. Klicka här för att läsa mer.
Vilket lufttryck rekommenderas?
Vi rekommenderar 2,5 kg lufttryck i dina bakhjul på Eloflex Plus-modeller.
Kan man köpa reflexer, lampor/lysen, käpp- och eller kryckhållare?
Ja, men inte hos Eloflex. För den typen av tillbehör hänvisar vi till Internetbutiker eller Hjälpmedelsbutiker. Välsorterade hjälpmedelsbutiker brukar ha många fiffiga lösningar för detta. Tänk bara på att möjligheten att fälla ihop din Eloflex kan påverkas av att du monterar saker på stolen och dess ram.
Klicka på den här länken så kan du läsa mer och ta del av våra tips: Så syns du bättre i trafiken.
Vilka tillbehör kan jag köpa till Eloflex?
De vanligaste tillbehören till Eloflex hopfällbara elrullstolar är nackstöd, vårdarstyrning (som innebär att den som går brevid eller bakom kan sköta joysticken) och väska. Men du kan även köpa extra batterier, olika hjul samt dyna. Klicka här för att läsa mer om tillbehören.
Kan jag få en Eloflex genom Fritt Val?
Ja, men bara i vissa landsting så som Kronoberg och Södermanland. Du kan också får Eloflex förskriven via så kallat ”Enstaka ärende” i vissa län, till exempel Stockholm.
Hur monterar jag tippskydden på modell M?
OBS! Detta gäller bara äldre modeller av modell M. Alla nya Eloflex elrullstolar har fast monterade tippskydd som inte behöver tas loss när stolen fälls ihop.
Det kan upplevas lite knivigt att montera tippskydden för första gången på Eloflex modell M. Men när man vet hur man gör är det enkelt. Vi har spelat in en liten film som visar hur du gör. Klicka här för att titta på filmen.
Hur återvinner jag min Eloflex och dess batterier?
För oss på Eloflex är det viktigt att vi gör allt vi kan för en bättre miljö och för att vi och våra produkter skall göra ett så litet avtryck som möjligt. Vi verkar för en hållbar utveckling genom att ta hänsyn till både människa och miljö. Därför är Eloflex bland annat El-Kretsen-certifierad.
Certifikatet visar att vi tar ansvar för produkterna även efter förbrukning. Du som köpt och som använder en hopfällbar elrullstol från Eloflex kan känna dig trygg med att produkten återvinns på bästa sätt och alla råvaror tas om hand och återförs in i kretsloppet.
El-Kretsen är ett nationellt godkänt insamlingssystem som genom ett samarbete med landets samtliga 290 kommuner, ett 20-tal transportörer och cirka 30 återvinningsanläggningar har kontroll över hela återvinningskedjan. Eftersom El-Kretsen är ett nationellt godkänt insamlingssystem kan man garantera att elavfallet hanteras på ett miljömässigt och effektivt sätt.
Oavsett om du är konsument eller en av Eloflex återförsäljare så gör El-Kretsen det lätt för dig att lämna in och återvinna såväl batterier som hela elrullstolen på närmaste återvinningsstation.
Du kan läsa mer om El-Kretsen på deras hemsida dit du kommer genom att klicka på www.el-kretsen.se
Om du skall ut och flyga:
Skall du ut och flyga med din Eloflex? Då rekommenderar vi att du läser igenom informationen nedan. Här beskriver vi proceduren, regelverket och våra egna erfarenheter i syfte att göra det lite enklare för dig att komma iväg.
OBS! Kolla alltid med flygbolaget om du får ta med din Eloflex INNAN du bokar dina flygbiljetter. Begär också att få en skriftlig bekräftelse via mail. Om flygbolaget valt att inte följa de internationella riktlinjer från IATA och därför neka dig att ta med ditt hjälpmedel på resan rekommenderar vi att du bokar din resa med ett annat flygbolag.
1. Generellt
Internationella bestämmelser slår fast att batteridrivna rullstolar eller andra liknande hjälpmedel som används av passagerare vars rörlighet är begränsad på grund av funktionsnedsättning, hälsa eller ålder eller tillfällig funktionsnedsättning får transporteras på flyg som incheckat bagage. Du kan läsa mer om detta på svenska på Transportstyrelsens hemsida genom att klicka här.
De allra flesta flygbolagen använder sig av, och rättar sig efter de internationella reglerna från IATA som du kan läsa mer om nedan. Det kan dock vara på sin plats att nämna att det står varje flygbolag fritt att tolka regelverket som de själva vill, eller att ha egna regler. Till syvende och sist är det piloten som bestämmer. Det är alltså viktigt att man kontrollerar med det specifika flygbolaget om vad som gäller innan man bokar sin flygbiljett.
2. Så här går det till
När du bokar din resa är det viktigt att du anger att du vill ta med en elektrisk rullstol på flyget. Du kommer då att få ett antal följdfrågor från flygbolaget som du måste svara på. Det gäller saker som elrullstolens vikt och storlek, vilken typ av batterier den har och vikt och effekt på dessa. Svar på dessa frågor finner du genom att klicka här.
Väl framme på flygplatsen går du till den vanliga incheckningsdisken. De kontaktar i sin tur flygplatsens assistansservice som kommer med en manuell rullstol som du får använda på flygplatsen. Efter incheckning tar du med din Eloflex till specialbagage-inlämningen där de tar emot elrullstolen för vidare transport till planet. Om du inte har någon skyddsväska rekommenderar vi att du hyr en på flygplatsen. Mer info genom att klicka här.
3. Det här säger reglerna
De allra flesta flygbolagen använder sig att de internationella reglerna från IATA (Dangerous Gods Regulations) när det gäller restriktioner för transport av elrullstolar på flygplan. Dessa regler säger i sin senaste upplaga (edition 58) följande:
- För att en elrullstol över huvud taget skall få tas med på ett flygplan måste dess batterier vara flyggodkända. Det innebär att de måste ha gått igenom en internationell test som kallas UN38.3. Alla batterier i Eloflex elrullstolar är flyggodkända enligt denna standard (Eloflex är utrustade med batterier av typen Litium – läckagetäta torra batterier utan vätska). En kopia på testresultatet kan skrivas ut genom att du klickar på någon av länkarna nedan.
- Det finns en begränsning i hur stor effekt batterierna får ha för att få ta med dem på ett flygplan. Enligt IATA:s regler (2.3.2.4) får man ta med ett batteri på max 300 Wh samt ett reservbatteri på max 300 Wh. Batterierna i Eloflex elrullstolar är 240 Wh per styck.
- IATA:s regelverk säger att du måste ta loss båda batterierna från din Eloflex innan du checkar in den. Batterierna skall tas med in i kabinen som handbagage. När du tagit loss batterierna säger reglerna att batteriernas kontakter måste vara skyddade mot kortslutning. Du gör detta enklast genom att täcka kontakterna på respektive batteri med en tejp (typ silvertejp). Batterierna måste också förvaras i plastpåsar. Vi rekommenderar så kallade ziplock-påsar.
Tänk på att varje flygbolag har rätt att tolka reglerna på sitt sätt, och att till och med ha egna regler. Vill du läsa IATA:s regelverk ordagrant (engelska) finner du paragraf 2.3.2.4 (Wheelchairs/Mobility Aids with Lithium Batteries) genom att klicka här.
4. Det här är vår erfarenhet
Hundratals Eloflexanvändare har frekvent flugit till destinationer över hela världen de senaste åren och många hör av sig till oss och berättar om deras erfarenheter. De alla flesta vittnar om samma sak, nämligen att det inte varit några som helst problem men att ta med sin Eloflex på flygningen. Det allra vanligaste är att man checkar in elrullstolen precis som den är, utan att behöva göra något överhuvudtaget.
Notera dock att flygbolagen i allt större utsträckning har önskemål om att man skall ta loss batterierna från stolen och ta med dem som handbagage. Batteriernas kontakter skall täckas med tejp och batterierna skall förvaras i separata plastpåsar och tas med in i kabinen som handbagage. Det kan därför vara smart att du provar att ta bort batterierna hemma, innan du skall ut och flyga, så att du vet hur man gör. Väl framme vid incheckningsdisken kan detta annars lätt upplevas som en smula stressigt.
Någon enstaka användare har valt att lämna ett batteri hemma och endast ta med ett batteri på resan. Detta går också bra, din Eloflex fungerar lika bra med bara ett batteri. Tänk dock på att körsträckan minskar till hälften så att du laddar lite oftare än du brukar.
En del användare har vittnat om att kundtjänst- eller bokningspersonal på flygbolagen, och även incheckningspersonal i bland själva kan vara osäkra på vilka regler som gäller. Det kan därför vara bra att själv vara påläst så att man kan stå på sig. Det kan också vara smart att skriva ut och ta med dokumentation gällande regelverket på sin resa (se nedan).
5. Skriv ut dokument
När du står där på flygplatsen kan det kännas skönt att ha informationen med sig på papper om du skulle få någon kompletterande fråga i samband med incheckningen. Vi rekommenderar därför att du skriver ut följande dokument:
Eloflex är en elrullstol med helt unika egenskaper så som lätt, smart, kompakt och hopfällbar.
Titta på våra filmer så förstår du vad som skiljer Eloflex från traditionella elrullstolar.
Följ oss i sociala medier